12 oktober 2021
Cabernet franc en Nebbiolo, huwelijk op z'n Frans of Italiaans?
Door Noël Vanwittenbergh en Elisa Forlanelli

 

Twee van Europa's beste wijnexperts laten u kennismaken met prachtige wijnen van de Cabernet franc en van de Nebbiolo. Maak kennis met Elisa Forlanelli, Italiaanse sommelier en een van de beste kenners van de wijnen uit Noordwest-Italië, waar de Nebbiolo absoluut de koning is.

Elisa studeerde af als Stedenbouwkundige bij Politecnico di Milano, maar volgde daarna haar passie voor eten en wijn en is nu de maítre-sommelier van het restaurant Feel Como in Como. Dankzij de passie in haar werk, samen met de culinaire kunst van haar man chef-kok Federico Beretta, werden ze Jeunes Restaurateur d'Europe en ambassadeur van de lokale keuken. Als bekende professionals verschijnen beiden in verschillende interviews en publicaties in de enogastronomische pers. Elisa's wijnkaart is indrukwekkend vanwege alle verschillende bijzondere druivensoorten van de alpine zone maar ook vanwege de keuze uit verschillende Nebbiolo-druiven die iets vertellen over het verhaal van deze ongelooflijke wijn "van de Alpen van Lombardije tot de heuvels van Le Langhe, Nebbiolo groeit in deze noordelijke landen en is dan over de hele wereld geliefd. Ik wil jullie de charme van deze druif en het geweldige verhaal dat in elk glas wijn zit, overbrengen!"

Ik vind het ook fantastisch dit samen te doen met Noël Vanwittenbergh die onder vakgenoten ook in Italië vermaard is om zijn diepgaande kennis van wijn in de breedste zin van het woord. Het was zijn idee om wijnen van de Nebbiolo naast die van de Cabernet franc aan de leden van Koninklijke IGC te laten proeven. De verschillen zijn bekend, de eerste zorgt voor vaak robuuste wijnen met een dieprode kleur, terwijl wijnen van de Cabernet franc een reputatie hebben van lichtvoetige elegantie. Maar er zijn wel degelijk overeenkomsten. Ik kan niet wachten om u allen te ontmoeten'. 

IGC-chef Remco Hoffmeister en zijn team staan garant voor een mooi driegangenmenu dat past bij de kostelijke wijnen, waaronder Bordeaux en Barolo.

Noel- ElisaV2.JPG
Noël Vanwittenbergh
Elisa Forlanelli