• Wouter Butzelaar

Een ontdekkingstocht door de Noordelijke Rhône streek


Eenmaal aangekomen in deze lommerrijke streek had ik mij als doel gesteld om kennis te verdiepen over de streekproducten gemaakt van Viognier en Syrah druiven. De eerste stop na de nodige haarspeldbochten was in Saint Michiel sur Rhône waar wij na een efficiënte proevrerij bij Francois Villard doorreisden via Chateau Grillet naar ons hotel Beau Rivage in Condrieu. Eenmaal neergedaald op het comfortabele terras van het gourmands restaurant pal aan de oever van de Rhône, was er geen ontkomen meer aan, wij zouden hier een verticale wijnproeverij ondergaan; Menu Toque et Tire Bouchon een wijn spijs combinatie ervaring die mij altijd zal bijblijven.

De volgende ochtend zouden wij onze reis in het spoor van de pelgrimsroute naar Saint Jacques de Compostelle vervolgen, waarbij de eerste stop amper één kilometer verder was bij Yves Guilleron. De proefruimte ademde een sfeer van beeldende kunst uit en dat gold niet in de laatste plaats voor de aldaar geproefde wijnen, zelden heb ik zulke mooie Condrieu’s als hier geproefd, vakkundig toegelicht door Thibaut Jager, een jeugdige wijnexpert nota bene afkomstig uit de Elzas, over de twee verschillende terroirs de witte en de bruine.

Na de nodige inkopen ging onze pelgrimsroute verder naar het zuiden, alwaar wij in Tain-l’Hermitage belanden bij een soort overdekte markthal van M. Chapoutier, een grote naam in deze streek. Ik voelde mij hier als een kind in een snoepwinkel vol prestigieuze onderscheidingen, alwaar wij een indrukwekkende proeverij kregen aangeboden door de enthousiaste wijnconsultant Amaury Canler, die ons wees op bezienswaardige Chapelle Saint-Christophe met een uniek panoramisch uitzicht over de Rhône vallei en haar mooie wijngaarden. Hierop besloten wij deze geografische plek zelf te beklimmen en onderweg de druiventrossen van nabij te inspecteren.