top of page
  • Wouter Butzelaar

Chapitre Exceptional des Pays Bas van de Confrérie Saint Etienne d'Alsace


Ter gelegenheid van bovengenoemd evenement welke op 11 maart jl. plaats vond en waarin ik gebruik maakte om in mijn rol als Délégué des Pays Bas samen met mijn Adjoint Rumo de Schutter na 10 jaar dit evenement in Nederland te hebben georganiseerd, mijn beoogde opvolger Frank Visser aan het Grand Conseil en de leden van de prestigieuze Confrérie Saint Etienne d’Alsace voor te stellen. Daaraan voorafgaand hadden wij samen met hoteldirecteur Harro Menkhorst het genoegen om het Grand Conseil voor een welkomdiner in het gastronomische restaurant De Kersentuin met zijn nieuwe Chef Sebastiaan Kant te ontvangen, dit vergezeld van sublieme wijnen uit andere Franse wijnstreken.

De volgende middag maakten maar liefst 23 postulanten van de Confrérie hun opwachting voor een klein examen, om te kunnen toetreden tot dit nobele wijnbroederschap, waarvoor zij de verschillen dienden te proeven tussen de Pinot Blanc, de Pinot Gris, de Riesling, de Gewürztraminer, de Muscat, de Sylvaner en als enige rode de Pinot Noir. Daarnaast konden de overige genodigden zich wagen aan de mistery wine’s cepage en vintage, waarbij zowel voor de dames als de heren een prijs viel te behalen.

De avond begon met het Chapitre, een plechtige ceremonie, welke geopend werd door de Grand Maître 2023 Nicole Bott en waarin vijf cepages (druivensoorten) werden behandeld en de voor het examen geslaagde postulanten feestelijk geïntroniseerd werden. Hierbij werd de eed afgelegd om altijd een of meerdere flessen Elzas in zijn of haar kelder te bewaren. Dit werd andermaal gevolgd door een double of een triple ban ‘Singa eins, Trinka eins’, welke uit volle borst gezongen werd!

Tijdens dit Chapitre kregen twee œno-gastronomen Vincent Robbe en Richard Schmit een eervolle onderscheiding als ‘Confrère Œnophile’ voor hun verdiensten om in verschillende wijngenootschappen de Elzas wijnen actief te promoten.


Tot slot viel de eer te beurt aan Noël Vanwittenbergh om de hoogste onderscheiding uit de Elzas te mogen ontvangen als ‘Confrère Sénéchal d’Honneur’, dit omdat hij de afgelopen 10 jaar in zijn rol als Sommelier dit jaarlijkse Elzas evenement mee tot een groot succes heeft weten te maken!


Ter afsluiting van het Chapitre volgde de traditionele groepsfoto in de lobby van het Bilderberg Garden Hotel, waarna het gezelschap zich begaf naar het eerder genoemde restaurant De Kersentuin om te genieten van een hoogstaand culinair vijf gangen diner met bijpassende Elzas wijnen geserveerd in Riedelglazen, waarbij iedere wijn door de betreffende wijnmaker en de paring bij iedere gang door Noël Vanwittenbergh werden toegelicht.

De avond werd afgewisseld met het zingen van Franse wijngerelateerde liederen, een middeleeuws gedicht door René Weijerman en een muzikaal gitaaroptreden door John Akkerman. Tot slot werd de getalenteerde Chef Sebastiaan Kant gehuldigd met de benoeming tot Confrère Sénéchal wegens zijn culinaire verdiensten!

Comments


bottom of page