top of page
  • Wouter Butzelaar

Chapitre de la Confrérie Saint Etienne d’Alsace


Dag 1 :

Vol goede moed vertrokken wij uit een herfstachtig Nederland naar de Elzas waar wij op de eerste stop in Wolxheim bij Domaine Lissner maakten en wij zeer gastvrij ontvangen werden door de kleurrijke Bruno Schloegel, een gepassioneerde wijnmaker die volgens ecologische principes zijn bijzonder te noemen wijnen maakt. Hij gaf gedurende proeverij een interessante lezing over de wijnteelt en zijn visie over hoe wij hiermee op onze planeet om moeten gaan.

Na onze proeverij ging onze reis verder naar Ribeauvillé waar wij inkwartierden in het charmant boven in de wijngaarden gesitueerde hotel Clos Saint Vincent, waarna wij vervolgens vertrokken naar het restaurant Parc Carola bij de bron van het hiernaar genoemde mineraalwater voor een drie gangen ‘diner d’accueil’ met bijpassende fantastische Elzas wijnen!

Dag 2:

De volgende dag ging onze reis naar Kaysersberg waar wij op het prestigieuze Domaine Weinbach ontvangen werden door de charmante en getalenteerde wijnmaakster Catherine Faller en haar zoon Eddy, die eindverantwoordelijk is voor de productie van dit kostbare vocht. Na een korte rondleiding met uitleg door Eddy in de wijngaard gingen wij over op de inspectie van de eeuwenoude eiken vaten, waarin het gistingsproces zijn beloop krijgt om uiteindelijk aan de door Catherine geleide proeverij te beginnen. Na afloop hebben wij tijdens onze bestellingen nog kans gehad om letterlijk een kijkje in de monumentale keuken te kunnen nemen.

Na een hartelijk afscheid volgde er een uitgebreide lunch in het historische centrum van Kaysersberg bij restaurant La Vieille Forge, hier werden door Noël Vanwittenbergh uitmuntende wijnen gekozen.

De middag stond in het teken van de Grand Maître Pierre Ruhlmann van de Confrérie Saint Etienne d’Alsace die ons samen met zijn vrouw Jocelyne thuis zou ontvangen voor een tradioneel ‘diner de vendangeurs’ bestaande uit zuurkool en allerlei vleesspecialiteiten uit deze regio, aansluitend een Munster kaasplateau en als dessert een vers gebakken taart van appels uit eigen boomgaard. Bij de koffie volgde er als verrassing nog een proeverij van door ons meegenomen diverse chocolades van Chocolatemakers uit Amsterdam, welke uitstekend samenging met de hierbij geserveerde Pinot Gris van Domaine Gisselbrecht

Echter ging hieraan een bezoek aan het pitoreske stadje Mittelbergheim, waar wij op Domaine Gilg ontvangen werden voor een schouw van de eeuwenoude kelders en aan sluitende interessante proeverij waar de enige Sylvaner Grand Crus zoals de Zotzenberg en de Moenchberg en niet te vergeten de Klevener de Heiligenstein uitgebreid te proeven, voor menigeen een unieke ervaring.

Dag 3:

De volgende morgen moesten wij weer vroeg op pad moesten om ontvangen te worden bij het andere prestigieuze wijnhuis, te weten Domaine Trimbach beneden aan de voet van de berg waarop ons hotel gelegen is. Over dit huis is te vermelden dat de wijn van dit huis op ieder twee en drie Michelin sterren restaurant wereldwijd op de kaart staat! Een unieke prestatie op zichzelf, mede te danken door een enthousiaste wijnmakers familie commercieel gedreven door Jean Trimbach en zijn nicht Anne die ons bij uitzondering een rondleiding gaf door het indrukwekkende keldercomplex , waarna wij een uitzonderlijke proeverij zouden ondergaan, met als klapstuk de riesling Clos St Hune.

Voor de lunch vertrokken wij naar Wettolsheim, waar wij naast het te bezoeken Domaine Stentz Buecher bij het tegen een ster aanhinkende restaurant La Palette een uitzonderlijke lunch voorgeschoteld kregen met sublieme wijnen wederom gekozen door Noël Vanwittenbergh.

Eenmaal aangekomen bij Domaine Stentz Buecher werden wij aller hartelijkst ontvangen Céline en haar broer Stéphane, die verantwoordelijk is voor de productie. In verband met het strakke tijdschema werd het bezoek aan de smaakvol ingerichte kelders ingekort, en hebben wij een uitgebreide proeverij mogen meemaken van dit gerenommeerde wijnhuis. Na de nodige inkopen ging onze reis terug naar het hotel voor het omkleden naar Vétements de Soirée.

In de namiddag werden wij door de jachthoornblazers Saint Hubert bij het Chateau de Kientzheim van de Confrérie Saint Etienne d’Alsace muzikaal opgewacht, om voor de onder ons beginnende Elzas wijnliefhebbers de lakmoesproef tijdens het aperitief te moeten doorstaan om de Riesling van andere wijnsoorten te onderscheiden. Tot een ieders blije verrassing is het alle kandidaten gelukt om voor dit eerste examen te slagen om daarmee als Confrère/Consœur Apprentis tijdens het hierop volgende Chapitre les Vendanges te kunnen worden geïntroniseerd.

Tijdens het Chapitre viel mij in de rol van Grand Conseiller de eer te beurt om de Gewürztraminer te mogen becommentariëren. Aansluitend volgde een superbe galadiner, bereid door de sterren chef Jean-Christophe Perrin met muzikale afwisseling door een verdienstelijke jazz band, e.e.a. tot in de vroege uurtjes van de volgende ochtend, waarna er voor geïnteresseerden een inspectie mogelijk was van de imposante wijnkelder van chateau met een collectie van maar liefst 65.000 flessen.bottom of page