top of page
  • Redactie

Verslag Openingsavond 2 juli 2019

door Jonne van der Drift

"Proef je iets van bloemetjes en voel je dat zachte getintel van die mooie mousse?" Aan het woord is maitre-sommelier Noël Vanwittenbergh terwijl de in groten getale toegestroomde leden en andere lekkerbekken ademloos aan zijn lippen hangen om even later met gesloten ogen van een glas met de meest kostelijke gouden nectar te nippen. "Wat een feest is dit. En dan telkens die verrukkelijke hapjes. Ik geniet met volle teugen", zegt Beatrice. "Een geweldige avond, helemaal perfect", roept Kees.


Blanc de Blancs

De vraag rond welk thema de eerste bijeenkomst zou worden ingevuld behoefde geen lange discussie. Immers, de lancering van een nieuwe tafel is een feestelijke aangelegenheid, dus dan drinken we champagne. Maar anders dan bijvoorbeeld in België, wordt er in ons land buiten de feestdagen aan het eind van een jaar nauwelijks champagne gedronken en om dan maar te starten met een andere mousserende drank paste geheel niet in het beeld dat de commissie voor ogen stond. Gelukkig wist Noël Vanwittenbergh welke kant het op moest: " 's zomers drink je tegenwoordig Champagne Blanc de Blancs, die mag zo heten als zij is gemaakt van louter Chardonnay druiven. Dan hebben we gelijk een thema voor het diner waarin we stille Chardonnay wijnen kunnen schenken bij de gerechten". Zo gezegd, zo gedaan...


Champagne, poëzie in een glas

Bij binnenkomst werd de gasten een mooi apéritief geserveerd: een glas heerlijk frisse mousserende Chablis, gemaakt volgens de traditionele methode en geserveerd met een blokje gekonfijte gember. Dit zou een bijzondere avond worden; waar de tafelvoorzitter refereerde aan Dionysos, de Griekse god van de wijnoogst, voegde Judith Bosch de daad bij het woord met de voordracht van een drietal gedichten waarin de geneugten van de wijn op bijzondere wijze worden bezongen.


Drinklied

Wat dat zingen betreft: omdat Frankrijk voor de commissie een belangrijk referentiepunt is bij de samenstelling van het tafelprogramma, spiegelen wij ons een beetje aan de wijze waarop men in dat land in gezelschap geniet van wijn. Dat betekent ondermeer veel en luidruchtig samen zingen. Aanleiding dus om een 'eigen drinklied' te componeren, dat natuurlijk ook weer niet al te moeilijk moet zijn, maar liefst wel wat muzikaler dan de tralala-melodieën van de vele Franse wijngenootschappen. Model stond een banale tekst, ooit ontstaan tijdens een golfreisje naar de Midi op de maten van het refrein van La Marseillaise. Begeleid door gastgitarist John Akkerman, tevens lid van Genootschap 't Paaltje, en aangevoerd door onze tafelvoorzitter liet men niet alleen de glazen maar ook de kelen luid klinken.


Noël Vanwittenbergh

Binnen brede horeca-kring staat Noël Vanwittenbergh bekend als een tot op het bot gepassioneerd wijnliefhebber. Weinig vakgenoten evenaren zijn kennis van wijn en alom wordt hij geroemd om zijn gedurfde wijn-spijscombinaties. Hij is er als maître-sommelier van het tweesterren-restaurant Le Ciel Bleu dagelijks mee bezig, terwijl hij op zijn vrije dagen les geeft aan en examens afneemt bij leerlingen van de vakscholen en organiseert hij bijzondere wijnproeverijen. Zo ook licht hij de wijnen toe die worden geserveerd tijdens de jaarlijkse chapiters van de Confrérie Saint-Etienne des Vins d' Alsace waarvan IGC-lid en mede-tafeloprichter Wouter Butzelaar de organisatie in Nederland vertegenwoordigt. Hij legde de contacten met Vanwittenbergh, die al snel zijn medewerking toezegde om de commissie te assisteren met de selectie en de presentatie van de wijnen tijdens de bijeenkomsten de komende tijd.


Masterclass Champagne

Met groot elan en een heerlijk zoetgevooisde Vlaamse tongval veroverde Noël als snel de harten van alle aanwezigen. Centraal thema deze avond was de overdracht van kennis over erfgoed, ambacht, herkomst en de classificatie van de champagne. Het kostte hem weinig moeite om het vrolijke publiek aan de lippen te kluisteren met een scala aan interessante feiten en weetjes. En dan was het tijd om te proeven. Een hele exercitie op zich, want er moesten maar liefst zes verschillende champagnes worden geproefd. Via een uitgekiende volgorde volgde het ene glas na het andere, telkens geserveerd naast een ander hapje en onderwijl toegelicht door maître Noël. Iedere gast had de beschikking over een uitgebreid proefformulier, maar velen lieten het proeven prevaleren. De meningen onderling verschilden overigens flink. Waar de een duidelijke voorkeur had voor een champagne zonder toevoeging van suiker, dus minder alcohol, vond de ander juist de verfijnde stijl met een mooie mousse en uit een specifiek gekozen oogstjaar boven alles verheven. Over smaak valt niet te twisten.


Diner Chardonnay

De uitgebreide proeverij kreeg een bijzonder vervolg met twee heerlijke stille wijnen. Een prachtige Chablis bij een voortreffelijk voorgerecht en een heel bijzonder gemaakte witte bourgogne bij het hoofdgerecht waarvan het gemarineerde en in mooie plakken gesneden kalfsvlees bijzonder harmonieerde. Persoonlijk kon ik vooral de aardappelfondant met crème van doperwt erg waarderen, wat harmonieerde dat voortreffelijk met de exquise wijn van François Mikulski. Tijdens de nazit met een kopje koffie klonk slechts lof en was er de vraag wanneer de volgende bijeenkomst staat gepland. Dat wordt dinsdag 17 december 2019, maar daarover later meer.

bottom of page